Talviuinti

Talviuinti on edullinen, sosiaalinen ja luonnonläheinen harrastus, joka saa veren kiertämään, hormonit liikkeelle ja terveyden kukoistamaan. Laji tarjoaa sekä turvallista extremeä että rentouttavaa mindfulnessia.

Talvella uimisesta alkoi kehittyä terveysliikuntalaji 1980–90-lukujen taitteessa. Viime vuosina laji on noussut yhdeksi suosituimmista kunto- ja terveysliikuntalajeista. Jopa 100 000 suomalaista harrastaa sitä läpi talven kaikissa luonnon järvissä ja merissä, jotka pysyvät auki. Lajin kokeilijoita on yli puoli miljoonaa.

Suomen Latu on ollut alusta asti mukana kehittämässä lajia, toiminut lajiliittona, kehittänyt koulutuksia, materiaaleja ja järjestänyt tapahtumia. Suomessa talviuintia harrastavia seuroja on kymmeniä ja talviuintipaikkoja on satoja. 

Jäinen, luonnonvedessä sijaitseva avanto pidetään avoinna veden virrankehittäjillä. Laiturit ja kulkureitit avannolle on päällystetty lämpömatoilla ja muuhunkin turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota kuluttajaviranomaisten laatimien ohjeiden mukaan. 

Vaikka avannossa pulahtamisesta ei tule edes hiki, se on todellinen terveysliikuntalaji. Jo muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset ovat hoitaneet sairauksiaan kylmällä vedellä. Kylmässä vedessä talviuimarin verenpaine kohoaa aluksi, mutta perusverenpaineen on havaittu laskevan säännöllisen talviuinnin avulla. Talviuinnin on todistetusti todettu auttavan ainakin kipuihin, parantavan kylmään sopeutumista sekä yleistä terveydentilaa ja nostavan hieman elimistön antioksidanttitasoa. Antioksidantit ovat välttämättömiä elimistön terveenä pysymiselle.

Todennettujen terveysvaikutusten lisäksi talviuimareiden omasta mielestä harrastus lisää terveyttä. Suomen Ladun TNS Gallupilla vuonna 2010 tehdyn kyselyn mukaan yli 60 prosenttia vastaajista koki stressin ja flunssien vähentyneen. Yli 30 prosentin mielestä talviuinti auttoi myös särkyihin ja paransi unen laatua. Talviuinti ei ole kuitenkaan pelkästään luonnollista terveydenhuoltoa, vaan myös sosiaalinen tapahtuma. Lajin SM-kilpailut vetävät vuodesta toiseen tutun porukan yhteen. 

Suomen Ladun jäsenyhdistykset järjestävät talviuintikauden avajaistapahtumia lokakuun alussa eri puolilla Suomea. Tapahtumat löytyvät Ladun tapahtumakalenterista.